Opel trio: Dan Ammann, GM President and Chairman of the Opel Supervisory Board, GM CEO Mary Barra, and Opel CEO Karl-Thomas Neumann.

„Jó híreim vannak”

10:00

A kétgyermekes anya fekete nadrágkosztümöt, sötét körömlakkot és visszafogott ezüst ékszert visel. Manapság sok női vezetőről kezdődhetne ebben a stílusban cikk. De egy autógyártó konszern vezetőjéről? Január közepe óta róla is. Mary Barra a GM által világszerte foglalkoztatott több mint 200 000 munkatárs új főnöke. Most, mindössze néhány nappal hivatalba lépése után Barra első hivatalos külföldi útja Rüsselsheimbe vezet. Ez nem véletlen, mondja az 52 éves hölgy. „Az Opel egyértelműen a GM létfontosságú része, és az elmúlt év során nagy előrelépést tett.”

Marry_Zitat_HU_1

 

10:30

A hivatalos látogatás ott kezdődik, ahol 6000 mérnök és tervező dolgozik a jövő GM-járműveinek technológiáin, az ITEZ fejlesztési központban. Barra oldalán a konszern két további vezetője: a GM új elnöke, Dan Amman, aki Steve Girskytől veszi át az Opel igazgatótanácsának elnöki posztját, és az Opel vezérigazgatója, Karl-Thomas Neumann. Az ITEZ-ben hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem alaptalan a hír, miszerint Barra nagy rajongója a műszaki dolgoknak és még az ereiben is benzin folyik. A szakértőkkel vakításmentes fényszórókról (mátrix LED-fényszóró) és a „Kiterjesztett valóság”-nak (Augmented Reality) nevezett, számítógéppel támogatott, a valóságot digitális információkkal gazdagító érzékelési technológiáról társalog. Azt, hogy ez miként néz ki a gyakorlatban, Barra asszony egy Faro kamerakaron próbálja ki. Imponálónak találja a mérő- és letapogató rendszert: „Olyan pontos, mint egy rögzített kamerarendszer, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul rugalmasabb az alkatrészek kezelésekor.”

 

AW-0125_02

Hermann Gross (balról az 1.) és Hermann Sabotta (balról a 3.) járműfejlesztők útmutatása után Mary Barra egy Faro kamerakart, egy új mérő- és letapogatórendszert tesztel az ITEZ-ben. A háttérben Mike Ableson, az Opel fejlesztési igazgatója (balról a 2.), Karl-Thomas Neumann (jobbról 2.) és Dan Ammann.

11:15

Folytatják az üzemlátogatást. Meglepődhet, aki távolságtartó magatartásra számított. Barra asszony a kezét nyújtva lép a munkásokhoz. Beszélgetnek és nevetnek. Ammann és Neumann urakkal válaszolnak a vállalattal kapcsolatos és személyes vonatkozású kérdésekre is. Ezután Barra asszony végignézi, amint Mohammed Mahdi termelési munkatárs egy újonnan kifejlesztett szerelőszerszámot mutat be: az eredetileg két bonyolult lépésből álló folyamat már egyetlen lépésben elvégezhető. Végül csoportkép készül: a futószalag végénél egy vadonatúj, fehér Insignia köré gyűlnek a látogatók a gyár igazgatójával, Axel Scheibennel és több dolgozóval együtt. Mosolyogni tessék! Egy kattintás, és kész is van. A következő állomás az Adam Opel ház előcsarnoka.

 

Mohammed Mahdi termelési munkatárs (jobbról) egy továbbfejlesztett eszközt mutat a sebességváltó bowdenek szereléséhez. A rüsselsheimi üzem vezetője, Axel Scheiben (balról a 3.) vezeti körbe a látogatókat a gyártócsarnokokban.

Mohammed Mahdi termelési munkatárs (jobbról) egy továbbfejlesztett eszközt mutat a sebességváltó bowdenek szereléséhez. A rüsselsheimi üzem vezetője, Axel Scheiben (balról a 3.) vezeti körbe a látogatókat a gyártócsarnokokban.

12:30

Nyüzsgés. Villogó vakuk. Tucatnyi mikrofon és kamera zúg a levegőben. Az újságírók és az opelesek százai kíváncsian figyelnek, az Adam Opel ház öt emelete zsúfolásig tele. Elkezdődik a sajtótájékoztató. „Jó hírem van” – mondja Barra asszony három perces beszédében. „Rüsselsheim nem csak a zászlóshajónk, az Insignia gyártási helye marad, és 2015-től nem csak a Zafira Tourer gördül majd le a szalagról. Egy további modellel is bebiztosítjuk ezt az üzemet.” A részletekről versenyszempontok miatt még nem beszélhet. „De abban biztosak lehetnek, hogy ez további befektetéseket jelent Németországban” – közölte. Az Opel már elért néhány fontos mérföldkövet: 2013-ban növelte piaci részesedését, sikeresen bevezette az új modelleket, a Mokkát, az Adamet és a Cascadát, és javított a márka imidzsén. „Nagyon elégedett vagyok az előrelépésekkel” – mondta Barra. Taps. Ebédszünet.

Marry_Zitat_HU_2

 

14:00

Az előcsarnokban a segítők lecserélték az Opel-emblémás hátteret egy valamennyi GM-márkát felvonultató háttérre. A Global Employee Broadcast megkezdésekor a világ összes GM-telephelye bekapcsolódik. Barra és Ammann két egyszerű széken ül az Adam Opel ház pódiumán. Az opelesek mikrofonon keresztül teszik fel a kérdéseiket, a többiek digitális úton – az Opel kommunikációs igazgatója, Johan Willems a moderátor. Mit tesznek az Opel márka erősítése érdekében? Milyen potenciállal rendelkezik az e-mobilitás? Mit tesz a GM annak érdekében, hogy még több autót értékesítsen? A válaszok videosorozatok formájában letölthetők a Socratesről. Amikor Neumann úr a rendezvény végén miniatűr ADAM modelleket nyújt át a két vezetőnek, Barra asszonynak csak kevés ideje marad örülni és integetni a közönségnek. A repülőtérre kell sietnie. Másnap fontos jelenése van Washingtonban: Mary Barra a meghívottak között van Barack Obama amerikai elnök a nemzethez intézett beszédjénél.

 


SZEMÉLYES ADATOK
Mary Barra 1961. december 24-én született, Detroit közelében nőtt fel. Még mielőtt kinevezték volna a GM igazgatójának, a „Forbes” magazin az Angela Merkel által vezetett, a világ legbefolyásosabb asszonyait felvonultató toplista 35. helyén rangsorolta, közvetlenül a Yahoo igazgatója, Marissa Mayer mögött, de az angol királynő előtt. Barra asszony férje üzleti tanácsadó, két gyermekük van. Mary Barra szülei Finnországból származnak.

 

Buy Premarin
Buy Danazol Online
Buy Duphaston without Prescription
http://allergyremediesonline.org/atrovent/

MENETREND

10:00, érkezés.
Ez nem az első látogatás. Barra asszony, aki 18 évesen került a GM-hez, ugyanolyan jól ismeri az anyaüzemet, mint a modelleket vagy az ITEZ fejlesztési központot. Két éve az Opel felügyelőbizottságának tagja.

 

10:30, látogatás az ITEZ-nél.
A diplomás villamosmérnök – a General Motors Institute-nál (most Kettering University) szerezte a diplomáját – rendkívül jó műszaki érzékkel bír. A GM igazgatói posztja előtt Barra asszony többek között a detroit-hamtramcki üzemet vezette és a globális termékfejlesztést irányította.

 

11:15, beszélgetések a termelésben.
Az 52 éves hölgy közvetlen és kíváncsi. A GM-en belül már a személyzeti ügyekért is ő felelt. Érdeklődik a munkatársak mindennapjai és az új Insignia gyártásában rejlő kihívások iránt. A rüsselsheimi zászlóshajóval készült csoportép előtt viccelődik az egybegyűltekkel.

 

12:30, sajtótájékoztató az Adam Opel házban.
Mary Barra köntörfalazás nélkül a lényegre tér: a konszern igazgatónője mielőbb újra régi fényében szeretné látni az Opel villámát – és 2016-ig újra nyereségessé tenni a márkát Európában.

 

14:00, Global Employee Broadcast.
Barra asszony komolyan veszi a munkatársak kérdéseit. A válaszaiban igyekszik leegyszerűsíteni a dolgokat és erősíteni az egyéni felelősségvállalást. A GM személyzeti igazgatójaként a munkatársakra vonatkozó tízoldalas öltözködési előírást egyetlen sorra cserélte: „Öltözködjön megfelelően.” Ez sokat elmond vezetési stílusáról.