Emberek a számok mögött

 

Mint Joó László pénzügyi igazgató az Opel Post érdeklődésére elárulta: a szentgotthárdi gyárnál 26 kolléga dolgozik pénzügyi területen. Tizenheten – Joó László szakmai vezetésével – az Opel Szentgotthárd Kft. pénzügyeit intézik, a többiek pedig Európára kiterjedő feladatkörrel központi feladatokat látnak el. Utóbbi munkatársaink egyik, háromfős csoportja gyártási kontrolling tevékenységet végez, s tölt be ezzel nagyon fontos szerepet az európai pénzügyi felső vezetés támogatásában, a másik egység, vagyis az Európai Costing Center tagjai pedig egy ugyancsak fontos, európai szintű számviteli tevékenységet látnak el.

 

—  A helyi ügyekkel foglalkozó csapat két részre, a számviteli és a kontrolling csoportra oszlik – folytatta a pénzügyi terület bemutatását Joó László, hozzátéve: a Bartakovics Gábor által vezetett számviteli csoport döntően a számlákkal, az adózási ügyekkel, vámügyekkel, a tárgyi eszközökkel és a főkönyvi munkákkal foglalatoskodik. A nemrég kinevezett Kapitány Kinga által irányított kontrollingosok pedig a számvitel által rögzített adatsorokat elemzik, és ezekről precíz jelentéseket készítenek, a gazdasági racionalizmus, a költséghatékonyság szempontjából figyelik a folyamatokat. Ennek megfelelően a tervezésben is kulcsszerepet játszanak, munkájukkal támogatják a menedzsment döntéseit.
— Nagyon más a két tevékenység. Míg a számviteli csoport a törvényesség őrzője, s erősen a jogszabályok, illetve belső szabályozók alapján működik, a másik csapat leginkább elemző tevékenységet végez, s többek között megpróbálja „kimatekozni”, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján mit is hozhat a jövő – folytatta mondandóját László, akitől azt is megtudtuk, hogy ugyancsak a pénzügy égisze alatt további két fontos tevékenység is zajlik.

 

A különböző banki tevékenységekkel egy kolléga foglalkozik, s ugyanez igaz a belső ellenőrzéssel kapcsolatos támogató munkára is. László szerint a belső ellenőrzés hatalmas segítséget nyújt a gyár számára abban, hogy az Opel Szentgotthárd Kft. megfeleljen a különböző szabályzóknak.

 

—  A pénzügyről – főként akik kívülről tekintenek ránk – azt gondolhatják, hogy mi csak számokkal foglalkozunk. Ez azonban koránt sincs így, hiszen mi nagyon sok dologgal foglalkozunk, sok mindenben részt veszünk, szerves része kívánunk lenni a gyár életének. Támogató terület vagyunk, s mindenki ennek szellemében végzi a munkáját. Egy gyár számára, így az Opel Szentgotthárdnál is az első a termelés, s az az operátor, aki lent a soron a motor megmunkálásában, illetve összeszerelésében részt vesz. Nekünk az ő munkáját kell támogatnunk, közvetlenül, illetve közvetve is. Ennek szellemében az alapfeladatokon túl egyrészt különböző szakmai tréningeket tartunk, másrészt pedig mi magunk saját fejlődésünk érdekében számos olyan tevékenységben veszünk részt, amely által még inkább megismerhetjük a gyárban zajló munkát és folyamatokat. Dolgoztunk például a modell-soron, ahol szorgalmasan szereltük a fa motorokat, ugyanígy a termékekkel kapcsolatosan a slow build-ek során is értékes tapasztalatokkal gazdagodtunk – mesélte Joó László, aki szerint egy pénzügyesnek érdemes lemenni a gyárba és ott megnézni, hogy például milyen gépi csúcstechnológia áll mondjuk egy komolyabb számla mögött. A pénzügyi igazgató úgy érzi és tapasztalja, hogy az ilyesfajta szemrevételezések, s ugyanígy a más osztályokkal való együttműködés is változatosabbá teszik a pénzügyes munkát, nem beszélve arról, hogy mindez motivációs szempontból is hatásos.

 

Joó László a fentiek mellett arra is kitért, hogy – mint más területeken is – egy új ember munkába állítása a pénzügyi területen is nehéz: nagyjából fél év kell ahhoz, hogy valaki megbízható, önálló munkavégzésre legyen képes. A pénzügyes csapatra amúgy egyáltalán nem jellemző a fluktuáció, a jelek szerint a kollégák szeretnek itt dolgozni.

 

—  Bár mi valóban rengeteg számmal dolgozunk, de számunkra nem kevésbé fontos az ember, aki a számmal foglalkozik. Igyekszünk is megtalálni mindenki számára azt a feladatot, amihez a legjobban ért, amiben a legjobb. Talán ez is segít abban, hogy stabil lehessen a csapat. A változások mögött amúgy a leggyakrabban gyermekáldás van. És aki elmegy kismamáskodni, az a legtöbb esetben pár év múlva szeretne ismét nálunk dolgozni, és szerencsére vissza is tud térni hozzánk. Szeretem azt látni, hogy a kolléganők mernek gyermeket vállalni. Ez számomra azt jelzi, hogy bíznak a cégben, bíznak abban, hogy van, hogy lesz hova visszatérniük. A cég növekedésben van, alapvetően az a törekvésünk, hogy az anyukák, ha vissza akarnak jönni, akkor jöhessenek!

 

A hiba – lehetőség a fejlődésre

„A pénzügyi területtől mindenki a lehető legkevesebb hibát várja el, s ezzel mi magunk is így vagyunk” – kezdte válaszát László, amikor arról kérdeztük, hogy mennyire stresszes a pénzügyesek munkája. És valóban, óriási a felelősség a vállunkon, hiszen pénzzel, költséggel foglalkoznak, számok alapján döntéseket készítenek elő a menedzsment számára, illetve más osztályoknak adnak szakmai tanácsot. „Természetesen mindenben szeretnénk nagyon pontosak lenni, a kiválóságot megtartani, de mivel mi is emberből vagyunk, mi is hibázhatunk, ezt el kell fogadnunk. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy a hibákra úgy tekintünk, mint lehetőségekre, hogy azokból tanulva még jobbak legyünk. Úgy gondolom, hogy csakis ezzel a felfogással tudunk egyre és egyre jobbak lenni” – nyomatékosította Joó László.

Erőt adó díjak

A pénzügyi igazgató nagyon büszke arra, hogy a területről az évek során többen is vezérigazgatói dicséretben részesültek. Hogy mindig van olyan projekt, egy-egy olyan siker, amiben egy-egy pénzügyes kolléga meg tud nyilvánulni. Joó László szerint a vezérigazgatói elismeréseknek nagyon magas a respektje, s a díj komoly erőt ad nem csak az elismert munkatársnak, hanem a többiek számára is, akik Joó Lászlóval egyetemben nagyon büszkék a kitüntetettre.

 

Díjazott újítás

A tavalyi évben az újítások területén is jeleskedett a pénzügy, s ezt díjazta is a vállalat! Az osztály munkatársai, Kenyeres Ferenc és Bartakovics Gábor kapták meg az Év újítója és az Év újítása díjakat, maga az osztály pedig az Év Újító Osztálya és az Év legaktívabban újító osztálya díjat is átvehette.
Vagyis: a 2014-es évben az egy főre jutó legmagasabb megtakarítást hozó újítás és a legnagyobb mérhető megtakarítást hozó újítás is a pénzügyi osztályhoz kötődött.

Kenyeres Ferenc és Bartakovics Gábor a vám területén tudtak egy olyan rendszer-átalakítást végrehajtani, amivel nagyon sokat tudtak sokat spórolni a vállalat számára.

 

—  Elég ritka, hogy az újítások területén a pénzügy labdába tud rúgni, ennek megfelelőn most nagyon büszkék vagyunk. Pénzügyként persze mások sikereinek, újításainak is örülünk, hiszen minden egyes anyagi megtakarítás a közös célt, a költséghatékony működést szolgálja – fogalmazott Joó László.

 

Danazol Online
Buy Estrace Online
Buy Benadryl without Prescription
http://allergyremediesonline.org/phenergan/