Gyújtáskimaradás (misfire)
detekció kiépítése

 

A gyújtáskimaradás, vagyis misfire legfőbb okozója a gyújtógyertya hibája, de akár az injektorok nem megfelelő működése is okozhatja. A hiba előfordulásakor el nem égett üzemanyag kerülhet az autó katalizátorába és ott elégve károsíthatja azt. A hiba hosszú távon pedig megnövekedett káros anyag kibocsátáshoz vezethet. Az Európában fejlesztett motorok esetében, mint például az LE1, a motor vezérlőegysége képes detektálni a gyújtás kimaradását. A General Motors központjában fejlesztett típusoknál, például LE2, LV7, ez a funkció a hot-teszten használt vezérlőegységben nem érhető el. A detektálás azonban minden tesztelt motortípus esetén szükséges, így a tesztpadokba egy berendezést kellett beépíteni, amely képes ezt a feladatot ellátni. A detekció megvalósításhoz először a kipufogógáz elemzés került bevezetésre, ami sajnos nem hozta meg a várt eredményt.

A tesztek során a helyi kollégák kíváncsiságát felkeltette a probléma és elkezdtek kidolgozni egy saját megoldást a misfire detektálásra.

Az alapötlet az autóban működő megoldás adta. Ott ugyanis a főtengely szenzor jeléből történik a hiba detekció, ami a kifejlesztett rendszerben sincs másként. A számítások alapját az képezi, hogy az üzemanyag begyújtásakor kicsit gyorsul, sűrítés ütemben pedig kicsit lassul a főtengely forgása. Ezeket a változásokat kellett nagy pontossággal mérni.

Az első prototípus képes volt nagy sebességgel mintavételezni és utólag feldolgozható formában rögzíteni a főtengelyszenzorról érkező információt. A gyűjtött adatokból kiderült, hogy ezek kis mértékű változások kellő információt szolgáltatnak a motor működéséről. A megfelelő matematikai összefüggések megtalálása és a számítások elvégzése után egyértelműen megállapíthatóvá válik, hogy volt-e gyújtás az adott ütemben.

Következő lépés egy saját áramkör tervezése és felprogramozására volt, amely kimenete egy jelet ad a mérőrendszer számára, így jelezve azt, hogy mennyire jár egyenletesen a motor. Minél alacsonyabb a jel, annál egyenletesebben jár a motor. Az elkészült áramkör beépítésre került egy tesztpadba, majd a tesztelés vette kezdetét. Miután bebizonyosodott, hogy megfelelően működik, a másik két Flex-motorgyári tesztpadba is beépítésre került.

A fejlesztés bevezetésével jelentős költségmegtakarítást sikerült elérni.

A fejlesztésért Varjú Balázs és Németh Zsolt János elismerésben részesültek, amit Mesics Olívia helyettes gyárigazgató adott át.

Duphaston Online
Buy Estradiol Valerate
Buy Combivent Online
Buy Xopenex without Prescription