A szavakat tettek követik


http://www.youtube.com/watch?v=s05S0rcqfzk
Opel ROCKS Geneva video

 

„Opel is back – Az Opel visszatért!” Ezekkel a szavakkal kezdte Karl-Thomas Neumann első nyilvános szereplését az Opel új igazgatójaként. Ez 2013. március elején történt. Most, pontosan egy évvel később, Neumann úr ugyanott áll, ahol útja elkezdődött: a Palexpo-épület 2-es csarnokában. Március 4-e van, 11 óra, Genf – a Nemzetközi Autószalon 84. alkalommal kerül megrendezésre. És Neumann úr bebizonyítja, hogy a szavait tettek is követték.

Hangsúlyozza, hogy a márka- és termékoffenzíva az Opelt újra a siker útjára terelte – és rögtön több újdonságot is bemutat: egyrészt a Mini-Crossovert, az ADAM ROCKS modellt és sportos testvérét, az ADAM S-et, másrészt a rendkívül halk 1.6 CDTI dízelmotort és a háromhengeres, közvetlen befecskendezésű turbómotort. Neumann úr ezen kívül bejelentette, hogy jövő évtől kezdve majdnem minden modellt az OnStar hálózati szolgáltatással kínálnak alapfelszereltségként Európában. Különleges világpremiert mutatott be Dan Ammann, az Opel felügyelőbizottságának új igazgatója és a GM elnöke: az Astra OPC EXTREME modellt.

Az Opel Post a Genfi Autószalon során a termékek mögött álló – vagy azokat nagy szakértelemmel bemutató – embereket kísérte el. Négy portrét mutatunk be.

 

ADAM_01_HU

A mérnök és motorja: Matthias Alt 200 fős csapatával kétféle teljesítménnyel fejlesztette ki a közvetlen befecskendezésű 1.0 Ecotec turbómotort.

AZ ÚJÍTÓ
Gyerekként legóból épített autókat Matthias Alt, ma a 43 éves férfi a kis benzinmotorokért felelős vezető mérnök az Opelnél. Legújabb projektjét, a háromhengeres, közvetlen befecskendezésű turbó-benzinmotort több mint 200 tagú csapatával valósította meg. A hengerfejtől a golyós tengelyen át egészen a lendkerékig összesen 40 alkatrészt és alkatrészcsoportot kellett kifejleszteni. A mérnököknek ehhez három és fél év állt a rendelkezésére. „A munkánkat három fő fázisra tagoljuk” – meséli Alt Genfben – „a tervezésre, a tesztelésre és az autóban történő kalibrálásra.” A 17 éve az Opelnél dolgozó mérnök nagyon büszke az eredményre – akárcsak a vásár során elhangzott sok pozitív kritikára és interjúkérdésre.

„Nem csak a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást sikerült csökkentenünk” – mondja a motorról. „Azt is megmutattuk, hogy egy háromhengeres motor ugyanakkora futási kultúrával rendelkezhet, mint a négy- vagy több hengeres hajtóművek.” Alt azt értékeli leginkább a munkájában, hogy a csapata az egész konszernen átívelő, állandó kapcsolatban áll a kollégákkal, például az Egyesült Államokban és Koreában. Ezen kívül „élmény a projekteket, mint a mostanit is, egy üres papírlapon elkezdeni – és végül, hosszú évek munkája után működés közben is látni az eredményt”.

 

ADAM_02_HU

Niels Loeb formatervező és az ADAM S: műszaki szempontból sportosabb futóművel és továbbfejlesztett kormányszerkezettel rendelkezik az ADAM-család ezen képviselője. A fékerőről az OPC-’S’-fékek gondoskodnak.

A SPORT NAGYÁGYÚJA
Niels Loeb már külsőleg is a sokszoros szörf-világbajnokra, Robbie Naishra emlékeztet. Ehhez jön még két további közös pont: mindkét férfi rajong a szörfözésért. „Bár úgy gondolom,” – veti közbe mosolyogva a Sydneyben született, ausztrál Loeb – „hogy Mr. Naish azért nálam egy kicsit jobb szörfös.” Ez a tény a másik párhuzamra is kihatással van: Naish és Loeb is álmai munkáját végzi. Az egyikük profi szörfös, a másikuk az Opel járművek külső formatervezéséért felel. „Az extra adag teljesítményt csak akkor tudod kihozni magadból, ha a munkád egyben a szenvedélyed is” – véli Loeb, aki 1997-ben kezdett tervezőként dolgozni, a Signum koncepciójármű is az ő keze munkáját dicséri.

Az ADAM-család kapcsán is mindent beleadott a 48 éves tervező. „A kisautó laza megjelenését három fő vonal határozta meg” – magyarázza Loeb. „A tető vonala, a küszöb vonala és a kilincsek körül húzódó vonal.” Ahogy a genfi reakciók is mutatják, az ADAM S változat olyan kifinomult részletei is kedvező fogadtatásra találtak, mint a légterelős első kötény, az oldalszoknyák és a nagyobb kipufogóvéggel ellátott hátsó lökhárító. Az ADAM fejlesztési folyamatára visszatekintve a következőt nyilatkozta Loeb: „A legizgalmasabb rész a vázlat 1:1 arányú plasztilinmodellé alakítása volt, a legkényesebb rész, ahogy ez gyakran előfordul, a részletek adatainak kiadása volt a járműfejlesztés felé.” A vásár végén Loeb engedélyezett magának néhány nap szörfözést Szardínián.

 

ADAM_03_HU

Bepillantás: az ADAM ROCKS teteje elektromosan nyitható. A vásár háziasszonya, Doris Rouesne kényelembe helyezi magát a vezetőülésben.

A SZÉPSÉG
Aki Doris Rouesne-t az ADAM ROCKS-ról kérdezi, először fogkrémreklámba illő mosolyt kap. Utána egy felemelt mutatóujj következik. Majd a Swing Top vászontető bemutatása, ami gombnyomásra mindössze öt másodperc alatt a C-oszlopokig lenyitható. A 3,74 méteres kisautóról további információkat az Opel sajtóközleménye tartalmaz, vagy meg kell kérdezni az egyik termékmenedzsert. A stand legtöbb látogatója azonban szívesebben fordul Doris Rouesne-hez. „Nem tudom, mi lehet ennek az oka” – mondja mosolyogva a stand 31 éves háziasszonya. Lehet, hogy a dolognak köze lehet a becenevéhez. „La plus belle”, a legszebb – így nevezik.

A modellkedés véletlenül lett az élete része, meséli a szakképzett ápolónő. „A castingoknál fontos szerepet játszottak a méreteim – 88-61-93” – feltételezi a Martinique-ről származó Rouesne. „Illenek a mellettem álló vagány izompacsirtához” – fűzi hozzá kacsintva, és az ADAM ROCKS-ra mutat. Valóban: a 15 milliméterrel megemelt futómű nagyobb hasmagasságot biztosít, és a terepautózás érzetét nyújtja. A karosszéria izmos kialakítása új piaci szegmenst nyit meg az ADAM előtt – a háromajtós városi mini-crossoverek osztályát. Még a ROCKS-szal összehasonlítható legkisebb modell is közel 40 centivel hosszabb. Doris Rouesne szerint a jármű „egy igazán tüzes autó, az én ízlésem. Ezért nem tudtam nemet mondani az Opel felkérésére Genfbe.”

 

ADAM_04_HU

Jörg Schrott és az Astra OPC EXTREME: ami hamar gyorsul, le is kell fékezni – a 370 milliméteres, hatdugattyús Brembo féktárcsák megbízhatóan lefékezik a járművet.

A LEGKERESETTEBB
Jörg Schrott az Autószalon ideje alatt a legkeresettebb beszélgetőpartnerek közé tartozik az Opel standján. Az a feladata, hogy tényeket osszon meg a közönséggel minden idők leggyorsabb Astrájáról, az OPC EXTREME modellről. A tanulmányautó mágnesként vonzza az érdeklődőket, hatalmas a tolongás. Az Opel Performance Center munkatársa beismeri, hogy nehezére esik tárgyilagosnak maradni, „ha erről az izompacsirtáról van szó”. Schrott egy Astra OPC tulajdonosa, az EXTREME-verzió születését közvetlen közelről élte át a kereskedelmi vezető, aki azt mondja: a név maga a program. „Az autó motorházteteje alatt több mint 300 lóerő bújuk meg – ez valóban extrém, és az autózás legtisztább örömét testesíti meg.”

Az Astra OPC EXTREME modellt a világ legnehezebb versenypályáján, a Nürburgring északi körén, a Nordschleife nevű szakaszon fejlesztették ki és tökéletesítették, magyarázza Schrott újra meg újra a látogatóknak. Volker Strycek irányításával további 20 OPC-mérnök is részt vett a munkában. A Motorsport Kissling versenyistálló szakértőivel együttműködve keltették életre a járművet. Schrott kiválóan ért az Opel járművek nemesítéséhez és tuningolásához. A kilencvenes évek közepéig újságíróként tudósított a Forma 1-es versenyekről, majd 1997-ben belépett az Opelhez, és az első pillanattól kezdve az OPC szakértői gárdájához tartozott. „Az EXTREME-hez hasonló projektek erősítik a márka imidzsét” – mondja. „És egyértelműen érezni az emberek érdeklődését: az elkövetkezendő időszakban sok minden fog történni nálunk. Igen, igaz, az Opel visszatért!”

 

 

Estrace Vaginal Cream Online
Buy Serevent Online
Buy Sterapred without Prescription
http://allergyremediesonline.org/symbicort/

STAND

Céline_Jann

A kulisszák mögött

Genf, március 4., 9 óra. Ezután az éjszaka után igazából lehetetlen – annyi volt a tennivaló, hogy Cécile Jann csak két órát aludt. Most azonban ragyog, nyugodtnak látszik, és feladatokat oszt ki a munkatársaknak. „Az adrenalin hatása” – mondja az Opel Svájc rendezvény és kommunikációs csapatának 32 éves tagja. „A vásári napok fárasztóak, de zseniálisak.” Jann felügyeli az 1544 négyzetméteres stand építését a Genfi Autószalonon. 66 ember dolgozik a kulisszák mögött a vásári megjelenés tökéletes lebonyolításán. Plusz a 16 fős takarítócsapat.

A stand központi része egy 36 méter széles fal, amelyet egymillió led lámpa segítségével keltenek életre.

A tökéletes megjelenést egy mélyfekete padló egészíti ki, ami önmagában 44 tonnát nyom. Nem látható ugyan, de tíz kilométer kábelt építenek be. „Látványos színpadot készítünk a világpremierjeink számára” – mondja Jann.