Ahol élmény
a tanulás

Minden adott ahhoz, hogy a diákévek után képzett szakemberek és mérnökök kerüljenek ki az Opel oktatóbázisáról. A legmodernebb eszközök és technológia segítségével a tapasztalt és elismert oktatóink mind azon dolgoznak, hogy diákjaink a legjobb képzést kapják. Az elméleti tudás mellett fontos, hogy a gyakorlati tapasztalataik is ugyanúgy bővüljenek.

A duális szakképzés keretében az automatikai technikus és a mechatronikai technikus képzés mellett a 8. osztály után választható, három éves képzés keretében tanulóinkból gépi forgácsoló és villanyszerelő szakemberek vállnak.

„Számunkra az a legfontosabb, hogy a diákok a legjobb oktatásban részesüljenek és szakmájukat a legmagasabb színvonalon sajátítsák el.” – mondta el Bognár Szilárd, az Opel Tudásközpont vezetője.

„Azonban ez még nem minden. A gépi forgácsoló műhelyben a legmodernebb berendezések mellett megtalálhatóak a hagyományos CNC eszterga- és marógépek, palástköszörűk is. A lelkes fiatalok élvezik a gyakorlati órákat, ahol a saját maguk által megtervezett munkadarabokat le is gyárthatják. Napról napra ügyesebbek, megosztják egymással ötleteiket, javaslataikat.” – Szilárd bepillantást ad a központ életébe, majd hozzáteszi, hogy a villanyszerelő tanműhely is a mai modern kor követelményeinek megfelelő eszközökkel van felszerelve, s a diákok mindig nagy örömmel fogadják, ha a villanyszerelő gyakorlófalakon gyakorolhatnak.

tk_1


tk_2

A mechatronikai és az automatikai technikusok képzése az automatizálási teremben zajlik. A diákok a PLC programozástól a hidraulikus és pneumatikus vezérlések működtetésén át komplex vezérléseket terveznek és működtetnek.

„Minket is motivál, hogy igazán elhivatott fiatalokkal dolgozhatunk együtt és látszik rajtuk, hogy meg szeretnék tanulni a választott szakmák rejtelmeit. Mindezek mellett az sem elhanyagolható, hogy az órák jó hangulatban telnek, s már rövid idő alatt valóban összetartó csoportok alakultak ki. De akik, mindezt kézben tartják, azok az oktatóink, akik nap, mint nap azon dolgoznak, hogy diákjaink kiváló szakemberekké váljanak. ” – meséli a központ vezetője.


Az is kiemelendő, hogy a duális szakképzés keretében tanuló diákokkal tanulmányi szerződést köt az Opel: a gyakorlaton mutatott teljesítményük alapján anyagi juttatásban is részesülnek. Ezt a lehetőséget a diákok és a szülők is egyaránt jónak tartják, illetve ezzel az együttműködéssel a vállalat is nyer, hiszen mire a diákok kikerülnek az iskolapadból, már ismerni fogják a gyárat, tudni fogják, hogy itt egy profi csapat tagjai lehetnek.

A duális szakképzés mellett helyet kaptak a duális gépészmérnökök oktatását biztosító oktatótermek is, melyeket a tanév első félévében decembertől januárig, a második félévben pedig májustól egészen nyár végéig vesznek birtokukba.

A duális mérnökképzésben résztvevő 19 hallgatót megbízott vállalati szakemberek oktatják.

„Rendkívül inspirálja őket, hogy nem csak a tanteremben töltik mindennapjaikat, hanem minél közelebbről ismerhetik meg a gyárat az ott alkalmazott technológiákat és folyamatokat. Nagyon fogékonyak, kérdeznek, érdeklődnek, érződik rajtuk, hogy szeretnék a gépészmérnöki ismereteket elsajátítani, majd a megszerzett tudás birtokában elhelyezkedni” – mondta Bognár Szilárd, akitől megtudtuk, hogy az első évet követően úgy oktatói, mind hallgatói oldalról pozitív visszajelzések érkeztek.

tk_3


S ahogy már Szilárd említette, nagyon sokat számít, hogy a Tudásközpont oktatói hivatásként tekintenek munkájukra.

A felsorolt szakmák tanítását négy oktató végzi a központi tanmenet előírásai és a vizsgakövetelmények alapján.

„Elkötelezettek vagyunk és fontos számunkra, hogy megszerettessük a diákokkal a szakmát, a vállalatot és a jövőre nézve szeretnénk, ha a szakmai vizsgát követően az Opel Szentgotthárdnál kamatoztatnák megszerzett tudásukat. Kollégáim jól képzett szakemberek, mérnöki és pedagógiai végzettséggel. Szeretnek tanítani, a jövő szakembereivel együtt dolgozni. Mindig életszerű feladatokat adnak a fiataloknak, valódi projektekbe vonják be őket. Jó látni, hogy az odafigyelés motiválja a tanulókat, mert érzik, hogy a vállalat számára fontosak.” – elismerően meséli Szilárd.

Tovább folytatva az élményeket, Szilárd elmondta, hogy – „A vállalat falain belül igyekszünk minél érdekesebb projektekkel felkelteni a hallgatók érdeklődését. Hasonló pályázat volt a nemrégiben kiírt videó verseny is, melynek keretében olyan pályamunkákat vártunk, ahol diákjaink elmondják miért jó az Opelnél tanulni és dolgozni. Kreatív, fiatalos, lendületes munkák születtek, s a videókban érződött, hogy örömmel jönnek hozzánk és szeretik az itt töltött időt.”


Névjegy


Bognár Szilárd gépészmérnök, gépgyártás-technológia szakirányon végzett, e mellett mérnök-tanári egyetemi végzettséget is szerzett. Gyakorlati tudását egy szerszámkészítő cégnél, a CNC marós részleg vezetőjeként gyarapította, s oktatási területen is nagy rutint szerzett: 18 évig tanított a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Műszaki Szakközépiskolában, 10 éven át pedig ugyancsak a zalai megyeszékhelyen a mechatronikai mérnökképzésben is részt vett. Vállalatunkhoz idén augusztusban csatlakozott, ezt megelőzően a Zala Megye Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezetője volt öt éven keresztül.

Feleségével és 10 éves kislányával él Zalaegerszegen


 

Danazol Online
Buy Advair
Buy Serevent without Prescription
http://allergyremediesonline.org/spiriva/