Magyarországon húzóágazat a járműipar

2014. február 5-én, Budapesten tartotta első, hagyományteremtő Járműipari Szakmai Napját a Magyar Külgazdasági Hivatal. Az eseményen képviseltették magukat a hazai, ágazatbeli gyártó cégek: vállalatunk mellett jelen volt az Audi, a Mercedes és a Magyar Suzuki is, illetve a legnagyobb hazai beszállító cégek képviselői.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára nyitó beszédében a magyarországi járműipar 2013-as eredményeiről beszélt. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályájának meghatározó eleme a járműipar, amit számokkal is alátámasztott. Jelenleg 712 vállalat tevékenykedik Magyarországon ebben a szektorban, 115 ezer embert foglalkoztatva. Az ipari termelés húsz százalékát, 17,8 milliárd eurót állított elő ez az ágazat tavaly, ebből 16,6 milliárd forint volt az exportbevétel, ami a teljes kivitel 18 százaléka. A négy gyártó – Audi, Mercedes, Opel, Suzuki – kibocsátása összesen 314 ezer autó és kétmillió motor volt.

 

jarmuipar_1

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdaságért felelős államtitkára szerint a járműipar húzóágazat Magyarországon.

 

A nagy gyártók vezetői sajtótájékoztató keretében vállalatuk beruházásairól, sikereiről és jövőbeli terveiről beszéltek. Solt Tamás gyárigazgató elmondta, hogy gyárunk több mint két évtizedes fennállása során összesen 7,5 millió motort, közel 6 millió hengerfejet, 170 ezer Allison típusú automata sebességváltót állított elő, valamint 14.500 váltót szerelt. Az után, hogy tavaly huszonkét százalékkal sikerült növelnünk a termelést, ezt idén további tizenhárom százalékkal toldjuk meg, azaz 400 ezer motort gyártunk majd. A Flex gyárban bevezetjük a harmadik motortípust, az SGE-t (small gasoline engine – kis benzines motor), és a jelenleg a gyár területén dolgozó ezernégyszáz munkatárs mellé további négyszázat veszünk fel. Ezt követően Solt Tamás kitért a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ vezető tagjaként a térségi iparfejlesztésben betöltött szerepünkre, illetve ismertette a kutatás- és az oktatásfejlesztés területén folytatott tevékenységünket.

 

jarmuipar_2

Solt Tamás, gyárunk igazgatója eddigi eredményeinket ismerteti a több mint 200 fős hallgatósággal.

 

A sajtótájékoztatót követő panelbeszélgetésben a gyártó cégek mellé a legnagyobb hazai beszállító vállalatok képviselői is bekapcsolódtak, és a hazai gazdasági környezetről, a hazai vállalatok versenyképességének kulcsáról, valamint a beszállítói hálózat kiépítésének kritériumairól fejtették ki véleményüket. Solt Tamás, amellett, hogy megelégedését fejezte ki a Munka Törvénykönyvének változásaival és az infláció alakulásával kapcsolatban, valamint hangsúlyozta a magyar munkaerő rugalmasságból adódó versenyképességét, kifejtette, hogy a gazdasági környezet javítása érdekében a munkaerő mobilitásának növelésére, a cégek energiaköltségeinek csökkentésére, továbbá infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Hozzátette továbbá, hogy az oktatási intézményeknek még nyitottabbá szükséges válniuk a gazdaság irányába, az együttműködés és a megfelelő munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében.

 

Buy Levonorgestrel
Buy Benadryl Online
Buy Serevent without Prescription
http://allergyremediesonline.org/xopenex/

JÁRMŰIPARI SZAKMAI NAP

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) elsősorban azért szervezte meg a találkozót, hogy minél több hazai kis- és középvállalkozónak adódjon lehetősége részt venni a beszállítói láncolatban. Ezt a szektort a tudatos építkezés és fejlesztés mellett azért érintette kevésbé a gazdasági válság, mivel az Európán kívüli piacokon a Magyarországon gyártott termékek iránt is növekedett a kereslet. A négy nagy gyártó – Audi, Mercedes, Opel, Suzuki – 729 magyar beszállítóval állt kapcsolatban 2013-ban.

Beszállítói adatbázis
A Hivatal – a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói lehetőségeinek növelése érdekében – angol nyelvű beszállítói adatbázist hozott létre.