VUJINOVIC ÚR
SZERET VEZETNI

A szürke metálfényű autón megcsillan a napfény, és visszatükrözi az ég kékjét. A szélvédő vezető felőli oldalán két ortodox ikon van, amely az autót és a vezetőt hivatott megvédeni. Ha Mirko Vujinovic Opel Zafirájával végigmegy a Duna partján a Petrovaradin felé vezető keskeny utcákon, alig hihető, hogy a jármű már 1 330 875 kilométert futott. A 61 éves szerb taxisofőr 2006 decemberében vásárolta az 1,6 literes motorú, 16 V-s és 105 lóerős Zafirát.

 

Mirko_Vujinovic_06

A Petrovaradin vár óratornyánál a szerbiai Újvidéken: Mirko Vujinovic nem csak utasokat szállít, hanem rendszeresen árut is, például egy egészségközpont számára.

 

Egy meg nem fogadott tanács
Akkoriban 117 ezer kilométert mutatott az autó kilométerórája. Megvétele után egy hónappal szakértőkkel átszereltette a taxiját gázhajtásra. És a kilométerek száma gyorsan nőtt. „Amikor generálellenőrzésre vittem az autót 500 ezer kilométernél, azt tanácsolták, hogy adjam el, és vegyek egy újat. Azóta több mint 800 ezer kilométert mentem vele, a távolságmérő kétszer ugrott nullára – 700 ezer és 300 ezer kilométernél –, és az autóm még mindig hű hozzám” – lelkendezik Mirko a Zafiráról.

 

„Az autót mintha erre a munkára találták volna ki”
Mirko Vujinovicnak már volt előtte egy Opel Asconája, amivel nagyon elégedett volt. De egy év és 200 ezer kilométer múlva mégis úgy döntött, hogy lecseréli az Opel Zafirára, amely nagyfokú rugalmasságot kínál. „Az, hogy gyorsan és egyszerűen váltogathatok ide-oda a hét ülés és a nagy raktér közt, meggyőzött. Az ilyen autót mintha nekem, erre a munkára találták volna ki!” – lelkendezik a szenvedélyes taxisofőr.

 

Naponta 6 és 21 óra között dolgozik
Mirko Vujinovic naponta 400-500 kilométert tesz meg: a horvát határ közelében fekvő otthona, Bač és a 60 kilométerre, az ország északi részén található tartományi főváros, Újvidék között. Nem csak utasokat szállít, hanem rendszeresen árut is, például egy egészségközpont számára.

 

Mirko_Vujinovic_12

Mirko lelkendezik: „A távolságmérő kétszer ugrott nullára – 700 ezer és 300 ezer kilométernél –, és az autóm még mindig hű hozzám.”

 

Mirko Vujinovic szeret vezetni: Csak újévkor, május 1-én és Slava napján – a család védőszentjének tiszteletére tartott ortodox ünnepnapon – engedélyez szabadnapot magának. Amúgy minden nap dolgozik. Reggel 6-kor kezdődik a munkanapja, és ritkán ér véget este 9 előtt. Mirko Vujinovic mindig szeretne az ügyfelei rendelkezésére állni.

 

Barátságos mosoly, végtelen kényelem
És emiatt a megbízhatóság miatt becsülik. Sok törzsvendége van. De nem csak azért utaznak szívesen Mirko Vujinovic-csal, mert megbízható, és mindig meleg és barátságos mosoly ül az arcán – a Zafirája rendkívül kényelmes az utasok számára. „Az utasaim gyakran idősebb emberek, akiket orvoshoz kell vinnem. Mivel az autó magasabb a többi modellnél, ugyanakkor nem túl magas, számukra is könnyű a ki- és beszállás” – emeli ki Mirko az Opel Zafirája előnyeit.

 

Csak az üléshuzatokon látszik a használat enyhe nyoma
Naponta átlagosan 30 ember száll be Mirko Vujinovic taxijába. Hét és fél év alatt, mióta a Zafirát vezeti, már több ezer utas foglalt benne helyet. Az autó belsejében ennek nem sok nyoma van. Mindössze az üléshuzatokon látszik a használat enyhe nyoma. „De ezek még mindig az eredetiek” – mondja Mirko Vujinovic, a gondos ápolásra és a Zafira belső felszereltségének minőségére büszkén.

 

Mirko_Vujinovic_11

Munkaterülete a Duna két partján fekszik: A taxisofőr csak újévkor, május 1-én és Slava napján – a család védőszentjének tiszteletére tartott ortodox ünnepnapon – engedélyez szabadnapot magának.

 

„Az autóm titka a rendszeres szervizelésben és a hűségben rejlik” – mondja komoly hangon. Négy-hathetente szervizelteti az autót, habár ezidáig még nem kellett nagyobb munkákat elvégezni rajta. Mindössze az olajtartály úszóját kellett kicserélni 500 ezer kilométer után.

 

A szerelőm ismer minden egyes csavart
Mirko Vujinovic jól ismeri a Zafiráját. „Amint meghallom akár a legkisebb zajt, a szerelőhöz hajtok” – meséli. „Jobb azonnal, szakértővel átvizsgáltatni az autót és szükség esetén megcsináltatni valami apróságot, mint várni, és így nagyobb kárt okozni.” Fontos számára, hogy ne akárki szervizelje a Zafiráját, hanem mindig ugyanaz a szerelő. „Az autószerelőm a taxim minden egyes csavarját ismeri” – mondja büszkén. Nehéz megmondani, hogy végül sikerül-e eljutnia kétmillió kilométerig, véli Mirko. „De higgye el nekem, a Zafira és én – mi mindent megteszünk érte.”

Buy Femilon
Buy Advair Online
Buy Nasonex without Prescription
http://allergyremediesonline.org/xopenex/

SZERVIZELÉS A KILOMÉTER-BAJNOKNAK

Az Opel Szerbia 2013 novemberében megjutalmazta Mirko Vujinovic hűségét: A szervezet évente háromszor átvállalja a Zafira szervizelésének költségét