Fókuszban a szakképzés

Az Opel-kezdeményezésre létrejött szervezet tagjai a gépjárműipari és elektronikai szakmák képzését folytató vasi középiskolák vezetői, az ilyen jellegű szakmák gyakorlati képzését folytató megyei cégek képviselői, valamint a megyei iparkamara szakképzésért felelős munkatársai.

A fórum azzal a céllal alakult, hogy a szakmák képzésében érintett felek megoszthassák egymással tapasztalataikat, az aktualitásokat, koncepciót alakíthassanak ki a közös célok elérése érdekében, illetve élhessenek a közös érdekérvényesítés lehetőségével a felsőbb szervek felé.

A mostani ülés első témájaként Csanaki Jenő termelési igazgató és Nagy Zsolt elemző tartott bemutatót az ipari adatkezelésről. Kollégáink ismertették a résztvevőkkel,

 

 

hogy honnan indult Szentgotthárdon az Opelnél a korszerű adatkezelés, hol tartanak most, hogyan tudták ennek segítségével növelni a hatékonyságot. Szó volt az adatbázis építéséről, a termelési jelentésekről, irányítópultokról, az adatalapú döntések előkészítéséről és az adatok gyors elemzésén alapuló problémakezelésről.

A bemutató célja az volt, hogy a tevékenységekhez szükséges eszközök (pl. az Excel Power Pivot modulja) használatának oktatását bevezessék az informatika ágazathoz tartozó szakmákban a 11-12. évfolyamokon (különösen műszaki és CAD CAM informatikus szakmákban).


Az informatika tanárok ehhez szükséges megyei képzéséről Korpics Ferenc az SZMSZC III. Béla SZKI igazgatója ismertetett egy javaslatot. A folyamat elindult, az iskolai adaptálásához további egyeztetésekre lesz szükség.

Ez a törekvés jó példája annak a kormányzati szinten is megfogalmazott elvárásnak, miszerint a szakképzés és az üzleti élet szereplői között még szorosabb együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy a jövő szakemberei már az aktuális cégspecifikus ismereteket is tartalmazó szakmákat tanulhassanak.

Az ülés következő pontjaként Pénzes Tibor, a Tudásközpont vezetője tartott tájékoztatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálásával kidolgozott, szak- és felnőttképzésre vonatkozó új kormányzati stratégiáról. A már a kormány által is elfogadott tervezet a gazdaság szereplőinek javaslatai alapján készült, és új

 

alapokra helyezi a szakképzést: a pályaorientáció ez irányú erősítésével, a szakképzés szerkezeti és tartalmi megújításával, átfogó felzárkóztató és ösztöndíj-programokkal, valamint a felsőoktatásba való bejutás megkönnyítésével kívánják az eddiginél jóval vonzóbbá tenni a szakképzést.

Az anyaghoz kapcsolódó javaslatokat a Fórum tagjai is megfogalmazzák, és továbbküldik a kormányzati szerveknek.

Zárásként dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna, a Vas Megyei Kormányhivatal szakértője mutatta be a „Megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködések támogatása a helyi esélyegyenlőségi programokhoz kapcsolódóan Vas megyében” c. projektet a résztvevőknek.

Buy Ortho Tri-Cyclen
Buy Levonorgestrel Online
Buy Estrace without Prescription
http://womenshealthmeds.org/prometrium/