Munkába álltak a „zöld fűnyírók”

A napokban meg is érkeztek a borjúk: első körben tizenhárom növendék szarvasmarha látja el a fűnyírási feladatokat a FLEX gyár déli részén körbekerített területen. A kezdeti izgalmakat követően mostanra az állatok kipihenték a szállítás fáradalmait, nyugodtan legelésznek és kezdik felfedezni ideiglenes otthonukat.

A következő napokban az állatok tulajdonosa napi szinten ellenőrzi majd az állatokat. Amennyiben minden rendben lesz, úgy további állatok érkezhetnek a területre, illetve a hengerfejgyár mögötti területet is birtokba vehetik.

A terület villanypásztorral körbekerített, az állatok itatása a terület nyugati részén kialakított önitatókból megoldott.

Mint ismert: a GM fenntarthatósági céljai közt kiemelt helyen szerepelt a biológiai sokféleség, és az anyavállalat elvárta, hogy minden gyár indítson egy valós természetvédelmi értékkel bíró projektet, amit legkésőbb 2020-ig tanúsíttatni kell. Ennek kapcsán Szentgotthárdon is elindult egy projekt, ami több részből állt: telepítettünk őshonos gyümölcsfákat, illetve elindítottuk a gyár dél-nyugati részén található kaszáló/rét rehabilitációját, hogy az minél természetesebb állapotba tudjon ismét kerülni.

 


A tulajdonosváltás után a környezetvédelmi és fenntarthatósági célok maradtak, az Opel központ környezetvédelmi csoportja továbbra is elvárja, és lehetőség szerint támogatja ezen projektek megvalósítását. Ezzel egy időben azonban a költségeinket is le kell faragnunk, így mi is elkezdtünk olyan lehetőségeket keresni, melyekkel a nagy, összefüggő zöld területek kezelését költséghatékonyan meg tudjuk oldani. Konzultáltunk biológussal, állattenyésztőkkel, és a tavalyi monitoring eredményeket felhasználva, valamint a területbejárás alapján az a döntés született, hogy az igen jelentős méretű, több hektáros összefüggő zöld felületek ápolását a továbbiakban nem gépekkel végezzük, hanem segítségül hívjuk négylábú barátainkat. A végső döntés alapján ezek a négylábúak növendék borjúk lesznek.


 

Felmerülhet a kérdés, hogy környezet- és természetvédelmi szempontból mi ennek az előnye?

Amellett, hogy reményeink szerint nem fogunk foszilis üzemanyagot használni a terület karbantartására (elképzelhető, hogy az elején bizonyos igazításokra szükség lesz), arra sem pazarlunk pénzt és energiát, hogy az egyébként megdöbbentő mennyiségben keletkező fűhulladékot elszállítsuk, így javulnak a hulladékos mutatóink is (Miért nem komposztáljuk a füvet? Ilyen mennyiségben ez nem egyszerű feladat, és tényleg nem akarunk komposztáló üzemet is létesíteni).

A terület természetközelivé való alakításához az is szükséges, hogy az invazív, tájidegen és agresszíven betelepülő fajokat valahogy gyérítsük a területen: ebben is segítségünkre lesznek az állatok, hiszen ezek a fajok nem viselik el az állandó taposást, így azok fokozatosan el fognak tűnni a területről, és nekünk pontosan ez a célunk. A terület természetes trágyázása pedig nagymértékben hozzájárul majd a növények gyors és erőteljes regenerációjához. A legeltetés visszaállításával helyreáll majd az a tevékenység és vegetáció, ami ezen a vidéken mindig is jellegzetes és természetes volt, csak az ipari tevékenység ezt – átmenetileg – háttérbe szorította.

A területet két részre osztottuk, és egyszerre csak egy területen legelnek majd az állatok a vegetációs időszak végéig. Ezzel elkerülhető lesz a terület túlzott legeltetése és kizsigerelése. A telepített állatok számát pedig a tulajdonos úgy határozza meg, hogy az ne haladja meg a terület eltartó képességét. Hangsúlyozzuk, hogy a területet hasznosítani akarjuk, nem tönkretenni: a természetvédelmi szempontok fontos részét képezik a jogi megállapodásnak is.

Az idei évet teszt időszaknak tekintjük, ha ez a pilot bevált és mindkét fél elégedett, akkor a jövőben is folytatjuk az együttműködést.

 


Mi találtuk fel a spanyol viaszt?

Egyáltalán nem, az autóiparban nem mi vagyunk az elsők, akik természetvédelmi projektet hajtanak végre a fenntarthatósági céljaik elérése érdekében, vagy a mienkhez hasonlóan állatokkal oldják meg a területek karbantartását. Testvérgyárunkban, Termery-ben pl. a zöld területeket egy birkanyáj tartja karban, amit szintén egy helyi vállalkozó telepített a gyár területére, és a mienkhez hasonló konstrukcióban felügyeli az állatokat.

A telepítendő állatok igen nyugodt jószágok, de új területre érkeznek, ezért az elején biztosan kicsit izgatottak lesznek. Kérünk mindenkit, hogy az állatok körül ne hangoskodjon, szemeteket semmilyen körülmények között ne dobáljon be a területükre, a villanypásztort pedig – saját érdeketekben – mindenki kerülje el.

Az állatok szakszerű kiegészítő táplálást kapnak, így kérjük, hogy senki ne etesse őket semmilyen körülmények között. Az állatok felügyeletét, állatorvosi és állategészségügyi felügyeletét a partnerünk biztosítja majd.

Augusztinovicz Ádám

Clomid Online
Buy Medrol
Buy Nasonex without Prescription
http://allergyremediesonline.org/periactin/