Minőségbiztosítás
– a vevő szeme és füle

 


 Aligha akad olyan jelentősebb vállalat, ahol nincs minőségbiztosítási osztály, s mint arra Gerencsér Gábor, az Opel Szentgotthárd Kft. minőségbiztosítási igazgatója szintén felhívta a figyelmet: a gyártó cégek mellett immár az állami adminisztrációban is egyre jelentősebb szerephez jut a minőségi szemlélet elterjesztése, s annak átültetése a napi gyakorlatba.

 

—  A minőségbiztosítási osztály Szentgotthárdon nem egyszerűen csak a felmerülő problémák megoldásáért felel, hanem a vevőt képviseli! Szeretünk úgy tekinteni magunkra, hogy az osztályunk a vevő szeme és a füle itt a gyárban. Vigyázunk arra, hogy a termék a specifikációknak megfelelően készüljön el, s teljes mértékben megfeleljen a vevői elvárásoknak – egészítette ki a fentieket Gerencsér Gábor, aki azt is megosztotta honlapunkkal, hogy szerinte mi is a minőség definíciója.


— A szakirodalom nagyon sok definíciót ismer, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a különböző meghatározások közül legyen egy, amit elfogad, s magáénak vall egy adott munkahelyi közösség. Az én kedvenc definícióm a következő: a minőség az a törekvés, hogy túlteljesítsük a vevő elvárásait. Az osztályunk ennek szellemében dolgozik, mi mindannyian azon vagyunk, hogy ne egyszerűen csak teljesíteni, hanem túlteljesíteni igyekezzünk a vevők elvárásait. A gyakorlat nyelvén ez annyit tesz, hogy amikor egy munkatárs, egy gép megmunkál egy felületet, nem az a törekvés, hogy a meghatározott tűrést elérje, hanem, hogy azon belül legyen. Ha ez sikerül, akkor túlteljesítettük az adott követelményt. De legyen szó akár zaj- vagy nyomás-paraméterekről, vagy a termékekkel kapcsolatos követelmények bármelyikéről is, mi arra törekszünk, hogy azokat sikerüljön meghaladni – engedett bepillantást az osztály munkájának szellemi kulisszái mögé Gerencsér Gábor, akitől megtudtuk, hogy az Opel Magyarország Kft. az autó- és gépjárműipar vezető nemzetközi minőségirányítási szabványának, az ISO/TS 16949 rendszernek megfelelően működik.


— Ennek a minőségbiztosítási rendszernek mi vagyunk a gazdái, a felelősei, az osztályunk ezt üzemelteti. Feladataink közé tartozik továbbá a különböző, például a beszállítókkal, a folyamatokkal, a saját munkavégzésünkkel vagy éppen a tervezéssel kapcsolatban felmerülő problémák megoldása, s a tevékenységünknek van egy harmadik, innovatív jellegű aspektusa is. Nevezetesen egyrészt magát a rendszert, másrészt az életünket irányító, így végül a termék minőségét meghatározó folyamatokat is megpróbáljuk folyamatosan úgy javítani, hogy a különböző mutatóink az elvártnál jobbak legyenek – közölte Gerencsér Gábor,

aki elárulta, hogy a fenti feladatok elvégzését munkatársaival a GM-en belül használatos standard szervezeti felállásban valósítják meg. E szerint az ötven fős minőségbiztosítási osztály négy szervezeti részre – minőségbiztosítási mérnökség, operatív minőségbiztosítás, minőségügyi rendszerek és projekt koordináció – tagolódik.


— A minőségbiztosítási mérnökség felel azért, hogy a termék összeszerelésére vonatkozó folyamatok megfeleljenek az előírásoknak, és ebben támogatja a gyártást, a gyártó mérnökséget. Ugyancsak a minőségbiztosítási mérnökséghez tartozik egy másik, nevezetesen az a csoport is, amely a beszállítói minőség biztosításában játszik nagyon fontos szerepet. A beszállított alkatrészek minősége jelentősen befolyásolja a termékét, s mint Gerencsér Gábor elmondta, bizony gyakorta találkozni olyan alkatrészekkel, amelyek eltéréseket mutatnak, s mégis „átcsúsznak” a beszállítói minőségbiztosítási rendszereken, s megtalálják az útjukat gyárunkba. Amikor ez kiderül, a minőségbiztosítási mérnökség szakemberei foglalkoznak az érintett alkatrészekkel, s az adott beszállító bevonásával próbálják meg minél gyorsabban és hatékonyabban megoldani a problémát.


— Az operatív minőségbiztosításnál dolgozó kollégák a folyamatok monitorozását, a folyamat felügyeleti auditokat végzik a gyárban, az egyes sorokon, a műszakbeosztásokhoz igazodva. A csoporthoz tartozik egy központi mérőszoba és egy anyagvizsgáló laboratórium, ahol például a gyártó folyamatokhoz tartozó alkatrészek tisztaság-, geometriai és anyagvizsgálatát végzik el a munkatársaink – mutatott rá Gerencsér Gábor.


— A minőségügyi rendszerek csoport egyik alcsoportja a vevőinkkel tartja a kapcsolatot, s ők indítják el például az autógyári visszajelzésekből adódó probléma megoldási folyamatokat. A csoport másik része a gyár garanciális elemző tevékenységét vezeti, éppen ezért hozzájuk tartozik az a két fékpad a Family 1-ben és a Flex-gyárban, ahol a szabványban előírt rendszeres tesztek mellett a garanciális hibával visszaérkezett termékek vizsgálata is folyik – informálta az opelpost.hu honlapot Gerencsér Gábor.

 


 

Jó csapatszellem

Gerencsér Gábor szerint a minőségbiztosítási osztály egyik nagy erénye a jó csapatszellem. Nem egyszer előfordult, hogy egy-egy probléma megoldásán az egész csapat törte a fejét, s addig senki nem ment haza, amíg nem sikerült megtalálni a megoldást. Mint megtudtuk, az osztályon sok az új kolléga, ugyanakkor olyanok is jócskán akadnak, akik több, mint húsz éve dolgoznak az Opelnél. Vagyis: az „akcióerős” osztályon a tapasztalat és a fiatalos lendület egyaránt megtalálható.

 

Termékismeret és problémamegoldó képesség

Hogy milyen kvalitásokkal kell rendelkeznie egy jó minőségbiztosítási szakembernek?

Gerencsér Gábor szerint a kitűnő termékismeret az alap. E mellett jó mérnöki tudás is szükséges, s nem csupán a gépészi, hanem a villamosmérnöki, méréstechnikai, továbbá az adminisztrációs és a közgazdasági ismeretek is jól jönnek a munkánál. E mellett a problémamegoldó képesség és a kreativitás is fontos, nem beszélve arról, hogy egy jó minőségbiztosítási szakembernél elengedhetetlen, hogy fegyelmezett legyen, s ragaszkodjon a specifikációkhoz. „Mindössze” ezekkel a tulajdonságokkal kell felvérteződnie egy olyan szakembernek, aki gyorsan képes a hibák okának meghatározására és a megfelelő ellenintézkedések kimunkálására!

 

 

 

Alesse Online
Buy Ortho Tri-Cyclen
Buy Clarinex Online
Buy Zyrtec without Prescription