Bemutatkozik a European Costing Center

Annak idején, 2004-ben, az európai FIAT-GM Powertrain gyárak készletgazdálkodásának egységesítése, integrálása érdekében a két autógyár közös vállalata torinói székhellyel hozta létre a European Costing Centert. A Szentgotthárdon megalakított csoport eleinte az osztrák és a magyar gyár ügyeivel foglalkozott, majd 2005-től négy német és egy lengyel gyár készleteit is innen monitorozták.

– A központi szervezet létrehozását az indokolta, hogy a különböző gyárak különböző módon kezelték a készleteiket: például mást tekintettek kritikus vagy lassú mozgású készletnek, selejtnek, felesleges anyagnak. Ebből gondok akadhattak, s ezek megszüntetése miatt született döntés a készletekkel kapcsolatos tevékenységek egységesítésről. A csoportunk eleinte csak számviteli munkát végzett, a készletek követése, értékelése, különböző jelentések, beszámolók elkészítése volt az irányadó feladat – mesélte Bene István, a European Costing Center vezetője, hozzátéve: a GM és a FIAT szétválása után új szerkezetben folyt a munka, ők pedig szervezetileg a GM zaragozai központjához kerültek.

2006-ban egy másik változás is bekövetkezett, nevezetesen a szentgotthárdi csoport a készletgazdálkodással kapcsolatos számviteli tevékenység mellett először a szentgotthárdi és az osztrák, majd a német powertrain gyárakra vonatkozó készlet-tervezési munkát is megkapta.

– Az egész rendszert ekkor szinte a nulláról kellett felépítenünk, s ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Ma is ezt az összetett munkát végezzük, igaz, azóta az egyik kaiserslauterni gyár bezárt, s január óta már Bochumban sincs gyártás. Utóbbi helyen a készletekkel azonban van még munka – engedett bepillantást a szakmai kulisszák mögé István, aki egy másik váltásról is beszámolt. Méghozzá arról, hogy 2012 februárjától a powertrain gyárak dolgaival foglalkozó, mindaddig önálló szervezet integrálódott az Adam Opel rendszerébe.

– Az elmúlt években nem csak a csoport körül, hanem a csoportban is elég sok volt a mozgás. Voltak kollégáink, akik elmentek, aztán visszajöttek, mások érkeztek, néhány évet eltöltöttek nálunk, majd az itt szerzett tudással felvértezve más területekre mentek tovább dolgozni. Az emberek tapasztalatot hoztak, vittek, szereztek, és ez szerintem a mi csoportunknak, és ugyanígy más szervezeti egységeknek is hasznára vált. A mi csoportunk jellegzetessége egyébként, hogy nagyon hosszú a betanulási idő, három-négy hónap elteltével még csak sejteni lehet, hogy mit is csinálunk. A munka komplexitása miatt legalább 6-8 hónap a betanulási idő. Van, aki számára imponál, hogy nálunk minden angol nyelven megy, másoknak ez kevésbé vonzó. Amit viszont biztosan állíthatok: aki hozzánk jön dolgozni, annak erős belső motivációval, kitartással kell rendelkeznie, s ezt a munkát valódi vevőközpontú gondolkodás nélkül sem lehet ellátni. Jellegénél fogva a mi munkánk erősen matekos tevékenység, ami egyrészt azt jelenti, hogy adott esetben rendkívül pontos számolásra, más esetben pedig lényeglátásra, az összefüggések feltárására van szükség, s ez a változatosság teszi érdekessé, vonzóvá a munkát – összegezte a csoportjára jellemző sajátosságokat István.

Ortho Tri-Cyclen Online
Buy Estrace Vaginal Cream
Buy Singulair without Prescription
http://allergyremediesonline.org/theophylline/

European Costing Center

Bene István
Mikics László
Németh Szilvia
Wohner Miklós
Szűcs Lajosné
Nemes Valentin
Sövegjártó Zoltán