Fókuszban az anyagellátás

Az anyagellátás zökkenőmentes biztosítása, az, hogy a mérnöki-műszaki változtatások nyomán az új alkatrészek a termelésben időben bevezetésre kerüljenek, egyaránt rendkívül fontos feladat. A nagy odafigyelést igénylő, korántsem stressz mentes munkát az európai powertrain gyárak esetében – központi szervezetként – az SCM (Supply Chain Management, anyagellátás menedzsment) + BOM (Bill of Material, anyagjegyzék) & Breakpoint csoport munkatársai látják el, méghozzá innen, Szentgotthárdról. A Werderits János által vezetett csoport két további csoportból áll: a beszállítói problémákkal foglalkozó munkatársak közvetlenül Werderits János irányítása alatt dolgoznak, a BOM & Breakpoint tevékenységnek pedig Németh Zsolt személyében külön vezetője is van.

 

– Az anyagellátás során időről időre felmerülnek problémák, és ha az érintett gyárak úgy látják, hogy szükséges, akkor mi segítünk nekik megtalálni a megoldást. A gondok többsége ráadásul több gyárat is érint, s már csak ezért is logikus, hogy az ezekkel kapcsolatos intézkedések ne külön-külön szálakon fussanak, hanem egy kézben legyenek – engedett betekintést a 2005 óta Szentgotthárdon működő SCM csoport feladatrendszerébe János. A felmerülő problémákról szólva elmondta, hogy legtöbbször az okoz gondot, hogy a beszállító nem tudja határidőre, illetve megfelelő mennyiségben biztosítani az alapanyagot. A beavatkozás során a csoport munkatársai először feltérképezik, hogy hol akad el a folyamat, és persze a megoldás kimunkálásában is segítenek.

– Természetesen a beszerző és a beszállító bevonásával addig-addig boncolgatjuk a részleteket, amíg ki nem derül, hogy hol is van a szűk keresztmetszet. Tipikus helyzet például, hogy a beszállító kapacitása nem elegendő az igények kielégítéséhez. Szerencsésebb esetben ilyenkor plusz gép vagy éppen műszak beállításával, túlórával megoldható a probléma, máskor alternatív beszállítót kell keresni a bajok orvoslása érdekében. Ugyancsak előfordul, hogy a beszállítónk munkája azért akadozik, mert a partnerétől nem jut elég alapanyaghoz. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha mi hívjuk fel a beszállító partnerét, akkor a mi szavunkra változik a hozzáállás – mesélte János, hozzátéve: munkájuk színes és változatos, ugyanakkor korántsem stressz mentes, hiszen folyamatosan problémákat kell megoldani, ráadásul a határidők szorításában.

Az SCM munkatársai a fentiek mellett az új beszállítók oktatásával, tréningezésével is foglalkoznak, továbbá annak feltérképezése is az ő feladatuk, hogy a gyárakban megmaradt anyagok, alkatrészek más területeken (más egységeknél vagy éppen más termékeknél) felhasználhatók-e még.

A Szentgotthárdon immár 2002 óta jelen lévő BOM & Breakpoint csoport tevékenységébe Németh Zsolt, a csoport vezetője adott betekintést.

Maga a BOM az európai powertrain gyárakra vonatkozóan a motorokba és a váltókba épülő alkatrészeket tartalmazza. A jegyzék az igények, a termelési tervek, a változások mentén alakul, a rendszer karbantartását a BOM & Breakpoint csoport munkatársai végzik.

– A Breakpoint pedig azt az időpontot jelenti, amikor a mérnöki-műszaki változások nyomán egy új alkatrész bevezetésre kerül a termelésbe. A mi csoportunk akkor lép be a folyamatba, amikor már megtörtént az új alkatrész validációja, és a gyár szerződést köt az új alkatrészre. Ekkor mintadarabokat rendelünk a beszállítótól, koordináljuk a teszteket, a próbagyártást, illetve az új alkatrész bevezetését logisztikai szempontokból is meg kell nézni. A Breakpoint kiszámítása is a mi feladatunk, s e munka során egyrészt a beszállítói tevékenység ütemezésére, másrészt a régi alkatrész kifutási idejére is tekintettel kell lennünk, s ez megint csak sok tényezős feladat – felelte érdeklődésünkre Németh Zsolt, aki arra is kitért, miszerint előfordul, hogy az új alkatrészt nem lehet az előre eltervezett breakpoint dátummal bevezetni. A csoport ilyenkor a probléma feltárására és arra fókuszál, hogy miként lehet a folyamatot felgyorsítani.

Alesse Online
Buy Estrace
Buy Singulair Online
Buy Zyrtec without Prescription

A csoport tagjai

Werderits János

Baráth Anikó

Hodován Tamás

Kovács Ágnes

Némethné Köncz Zsuzsanna

Penczné Sali Krisztina

Tímár Péter

Vassné Horváth Edina

Vermesné Soós Alexandra

Németh Zsolt

Berkenyés Gábor

Ficzkóné Góczán Szilvia

Kiss Gábor

Leginszky Diána

Pap Károly Tiborné

Szalay István

Tilinger Gábor

Tislericsné Kocsis Klára